Το αέναο
"Η Αγγλία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εδώ και μερικές εβδομάδες. Ο λόρδος Κουνλ είναι να φύγει, ο σερ Τόμας Ντουνλ αρνιέται να έρθει και, μια που δεν υπάρχει κανείς (άξιος λόγου) στη Μεγάλη Βρετανία πλην των Κουνλ και Ντούνλ, δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Είναι ευτύχημα που η εχθρική συνάντηση ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο τρανούς άντρες, που έμοιαζε αναπόφευκτη κάποια στιγμή, τελικά δεν έλαβε χώρα. γιατί, έτσι και είχαν εκπυρσοκροτήσει και τα δύο πιστόλια, κι ο Κουνλ με τον Ντουνλ είχαν σκοτωθεί μεταξύ τους, η Αγγλία μάλλον θ' αναγκαζόταν να περιμένει να κυβερνηθεί μέχρι να μεγαλώσουν ο νεαρός Κουνλ και ο νεαρός Ντουνλ, που τότε ακόμα φορούσαν φουστανάκια και μακριές κάλτσες. Ωστόσο, αυτή η τρομερή εθνική καταστροφή απεφεύχθη όταν ο λόρδος Κουνλ έκανε την έγκαιρη διαπίστωση πως, αν πάνω στην έξαψη της αντιπαράθεσης είχε πει ότι απαξίωνε και περιφρονούσε όλη την ποταπή καριέρα του σετ Τόμας Ντουνλ, εννοούσε απλώς ότι οι κομματικές διαφορές δε θα ' πρεπε ποτέ να τον παρασύρουν ώστε ν' αποσιωπήσει τον πιο θερμό του θαυμασμό γι' αυτόν. ενώ, απ΄την άλλη μεριά, όπως αποδείχτηκε στην πιο ενδεδειγμένη στιγμή, ο σερ Τόμας Ντουνλ είχε δηλώσει ρητά πως ο λόρδος Κουνλ θα έμενε στην αιωνιότητα σαν καθρέφτης αρετής και εντιμότητος. Πάντως, εδώ και μερικές εβδομάδες, η Αγγλία βρίσκεται στη δύσκολη θέση να μην έχει καπετάνιο (όπως σωστά παρατήρησε ο σερ Λέστερ Ντέντλοκ) για ν' αντιμετωπίσει την καταιγίδα. και το πιο θαυμαστό σ' όλη αυτή την ιστορία είναι πως η Αγγλία δε φάνηκε να νοιάζεται ιδιαίτερα, αλλά συνέχισε να τρώει και να πίνει και να παντρεύεται και να παντρεύει, όπως έκαναν οι παλιοί πριν τον Κατακλυσμό. Μα ο Κουνλ γνώριζε τον κίνδυνο , κι ο Ντούνλ γνώριζε τον κίνδυνο, κι όλοι οι οπαδοί και τα τσιράκια τους είχαν σαφέστατη αντίληψη του κινδύνου. Τέλος, ο σερ Τόμας Ντουνλ δε συμφώνησε απλώς να αναλάβει δράση, αλλά το έκανε πλουσιοπάροχα, φέρνοντας μαζί του όλους τους ανιψιούς του, όλους τους εξαδέλφους του κι όλους τους κουνιάδους του. Οπότε, υπάρχει ακόμα ελπίδα για το γέρικο σκαρί.
Ο Ντουνλ διαπίστωσε πως πρέπει να προσφύγει επειγόντως για βοήθεια στη χώρα - κυρίως υπό μορφήν χρυσών λιρών και μπύρας. Έτσι μεταμορφωμένος, είναι διαθέσιμος σε πολλά μέρη ταυτοχρόνως, και μπορεί να προσφεύγει κάθε φορά και σ' ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Κι ενώ η Βρετανία είναι πολύ απασχολημένη τσεπώνοντας τον Ντουνλ υπό μορφήν χρυσών λιρών, και καταπίνοντας τον Ντουνλ υπό μορφήν μπύρας, και δίνοντας όρκους μέχρι να μελανιάσει ότι δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο -προφανώς για να προωθήσει τη δόξα και την ηθική της-, η κοσμική σεζόν του Λονδίνου λήγει αναπάντεχα, μια που όλοι οι Ντουντλεϊκοί και οι Κουντλεϊκοί σκορπίζουν για να βοηθήσουν τη Βρετανία σ' αυτές τις μοναστικές ασκήσεις."
Σημειώσεις: Ακόμη ένα απόσπασμα από τον θαυμάσιο "Ζοφερό Οίκο" του Καρόλου Ντίκενς η ανάγνωση του οποίου προχωρά ανέλπιστα καλά. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το τί και το πώς της σχετικής ανάρτησης. Οι δύο πιο πάνω πίνακες ανήκουν στην Maria Lalic κι έχουν τίτλους: "History Painting 42 C20th. Winsor Yellow" (πάνω αριστερά) και "History Painting 14 Greek. Massicot" (κάτω κέντρο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου