Τρίτη 23 Ιουνίου 2015







tempora
 et 
tagram




Λευκό πανί μονάχο φέγγει
σε θάλασσας γαλάζια αχλύ!
Τι αναζητά σε ξένη γη;
Και πίσω τι άφησε και φεύγει;








Στην πιο πάνω στροφή του ποιήματος "Το πανί" (1832) του μεγάλου Ρώσου λυρικού βασίζεται το  "Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου" (Καλειδοσκόπιο, 2014)

Η συγγραφέας του, αρχιτεκτόνισσα Μάρω Κατσίκα, εμπνέεται όχι μόνο από τον Μιχαήλ Λέρμοντοφ  αλλά και από τον δικό μας Μανώλη Αναγνωστάκη για να περιγράψει την ατέρμονη περιπέτεια της ζωής. Ήρωάς της ένα μικρό καράβι που ταξιδεύει τον κόσμο και μαθαίνει να βλέπει τον κόσμο διαφορετικά. Και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνεχίζει να θέλει να μαθαίνει και να ταξιδεύει μέσα στον κόσμο.

Περισσότερο από τα μικρά κείμενα, στο βιβλίο υπεριχύουν οι εικόνες που παραπέμπουν στον Κυβο-φουτουρισμό της Βαρβάρα Στεπάνοβα και την ζωγραφική της ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αι., πηγές απ' όπου, επίσης, εμπνεύστηκε η συγγραφέας.  Οι σελίδες του βιβλίου είναι πολύχρωμες - άλλες φωτεινές κι άλλες σκοτεινές, όλες όμως προκαλούν μια αίσθηση παιχνιδιού ενώ τα γεωμετρικά σχήματα των εικόνων και ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται δίνουν άφθονο υλικό για διασκεδαστικά κολάζ κι ευρηματική ανάγνωση, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο για την δημιουργία μιας ευρύτερης και θετικής αντίληψης για την μάθηση και γι' αυτό πολύτιμο για τα παιδιά.






Σημείωση: Τάγκραμ είναι ένα αρχαίο κινέζικο παιχνίδι-σπαζοκεφαλιά που μοιάζει με παζλ - ένα τετράγωνο κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα (5 τρίγωνα, ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο και ένα τετράγωνο) με τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν άλλα σχήματα και εικόνες. Ο σχεδιασμός των εικόνων του βιβλίου παραπέμπει και σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: