Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011






The most effective education

Ενθουσιάζομαι όταν ανακαλύπτω παιδικά βιβλία με ασυνήθιστη εικαστική εικονογράφιση και κείμενα τρυφερά και έξυπνα, από αυτά που τους λείπει ο στερεότυπος διδακτισμός και στο τέλος, σου αφήνουν  μια αισιόδοξη κι ανάλαφρη, χιουμοριστική διάθεση -  τόσο αναγκαίο αυτή την περίοδο.

Ένα τέτοιο ιδαίτερο βιβλίο ξετρύπωσα πριν καιρό από ένα πολυφορτωμένο ράφι βιβλιοπωλείου - τα έντονα χρώματα και οι ασυνήθιστες, ρευστές μορφές του στο εξώφυλλο μου άρπαξαν αμέσως  το ενδιαφέρον και φυσικά, δεν αρκέστηκα  μόνο στο ξεφύλλισμα.  Το "Ο Μπαμπάς μου είναι..." των Isabel Martins και Bernardo Carvalho (Κόκκινο, 2011 σε μτφρ. Γ.Κουραβέλου) είναι ένα βιβλίο για τις σχέσεις πατέρα-παιδιού. Ωστόσο, δεν θα περιόριζα το περιεχόμενό του λέγοντας πως αφορά μόνο στις μονογονεϊκές οικογένειες αν και θα ταίριαζε μιας και ο πατέρας είναι ο κύριος πρωταγωνιστής εδώ. Οι καταστάσεις που σκιτσάρονται στις σελίδες του αφορούν και στους "κανονικούς" μπαμπάδες, ξέρετε τους "άλλο μισό του ζευγαριού."


Σε κάθε σελίδα αυτού του μικρού βιβλίου θα δείτε να περιγράφονται μονολεκτικά πολλές ιδιότητες που με ευκολία ενδύονται οι μπαμπάδες για χάρη των παιδιών τους και οι οποίες ιδιότητες είναι άκρως διασκεδαστικές μα και απολύτως αναγκαίες για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των μικρών ανθρώπων. Έτσι, λοιπόν, μεταξύ άλλων, σκιτσάρεται και η ενδυματολογική ιδιότητά τους (μπαμπάς αδιάβροχο) η μεταφορική (μπαμπάς αεροπλάνο, μπαμπάς τρακτέρ, μπαμπάς γερανός), η δομική (μπαμπάς κρυψώνα, μπαμπάς τούνελ, μπαμπάς σκάλα) και η επείγουσα ή προληπτική (μπαμπάς φρένο). Ωστόσο, η χρηστική ιδιότητα ενός πατέρα (μπαμπάς κρεμάστρα, μπαμπάς πολυθρόνα, μπαμπάς στρώμα, μπαμπάς ξυπνητήρι, μπαμπάς σφουγγάρι) είναι εκείνη που υπερτερεί - εικονογραφικά τουλάχιστον. Προσωπικά, έχω μία ιδιαίτερη προτίμηση στην βρώσιμη ιδιότητα ενός μπαμπά που δεν είναι άλλη από τον... 


Επειδή όμως είναι καλοκαίρι, δεν μπορώ να μην αναφέρω και τον μπαμπά μούσμουλο και τον μπαμπά βαρύ πεπόνι - αυτές τις δύο δροσερές ιδιότητες, ωστόσο, δεν θα τις βρείτε στο βιβλίο. Είναι οι αγαπημένες μου προσφωνήσεις φίλων προς τους δικούς τους μπαμπάδες από τον καιρό της παιδικής ηλικίας κι αυτό είναι ακόμη ένα από τα συν του βιβλίου: μεταφέρει στους αναγνώστες (κάθε ηλικίας) αλλά κι ανακαλεί (από τους μεγαλύτερους απ' αυτούς) πολύτιμες εμπειρίες.





Σημείωση: Η πρώτη εικόνα είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και η δεύτερη από την εσωτερική εικονογράφιση. Οι εκδόσεις Κόκκινο είναι (σχεδόν) ολοκαίνουργιες κι εκτός από τα εξαιρετικά βιβλία τους, το σκεπτικό της εκδότριάς τους είναι εξίσου θαυμάσιο: "Για μένα το διάβασμα είναι απόλαυση. Θέλω λοιπόν τα παιδιά να διαβάζουν όχι επειδή 'πρέπει' αλλά διότι νιώθω ότι θα ήταν κρίμα να χάσουν μια ευχαρίστηση σαν αυτήν. Μην προσπαθείτε να τα 'πείσετε', δοκιμάστε απλώς να βρείτε τι τους αρέσει."

4 σχόλια:

Amici S.Demetrio Bologna είπε...

must be terrific and fun,, sadly foreign language books are rare in italy, except for big cities. i guess i should consider buying from the internet..pls let me know re good greek children books via internet thanks

Sue G. είπε...

It is, sandemetriobologna, very funny indeed. And the rest of the books of this specific publishing house are also great. The Internet is a v.good and convenient option in your case. Take a look at these Greek online bookshops that do send books abroad (the information is in Greek, though):

https://fairbooks.gr/ or click here

http://www.protoporia.gr/index.php or click here


If there's sth else I can do, pls e-mail me at: bookworm-sue@in.gr

Thank you for dropping by!

Amici S.Demetrio Bologna είπε...

i speak greek,i am only writing in english cause i am using my mobile!i really should congratulate you on your exquisite blog. Thank you for the tips!filia apo italia

Sue G. είπε...

Any time, sandemetriobologna.

Καλές αναγνώσεις! :-)