Δευτέρα 23 Απριλίου 2012







"Εξακολουθώ 
ν' αγαπώ τα βιβλία.



Τίποτα απ' όσα μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής δεν μπορεί να συγκριθεί με το βιβλίο. Δεν μπορείς, στ' αλήθεια, να βάλεις ένα βιβλίο στο ίντερνετ. Τρεις εταιρείες έχουν προσφερθεί να ανεβάσουν βιβλία μου στο Δίκτυο και τους είπα: ' Εάν μπορείτε να φτιάξετε κάτι που να έχει όμορφο κάλυμμα, ωραίο χαρτί με εκείνη την υπέροχη μυρωδιά, τότε το συζητάμε.' Όλο κι όλο αυτό που μπορεί να σου δώσει ένας υπολογιστής είναι το χειρόγραφο. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να διαβάζουν χειρόγραφα. Θέλουν να διαβάζουν βιβλία. Τα βιβλία μυρίζουν ωραία. Έχουν ωραία εμφάνιση. Μπορείς να τα σφίξεις στο στήθος σου. Μπορείς να τα βάλεις στην τσέπη σου." 

  






Σημειώσεις: Απ' όσο μπορώ να πω από τις συζητήσεις μου με άλλους βιβλιόφιλους, το χάρτινο βιβλίο θα αργήσει να γίνει μία δονκιχωτική επιθυμία κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Η φωτογραφία είναι λεπτομέρεια της εικονογράφισης μίας από τις παλαιότρες εκδόσεις του "Δον Κιχώτη" από τον Salvador Dali. Δείτε εδώ ένα σχετικό βιντεάκι.

2 σχόλια:

Read for a Life είπε...

Μεγάλες αλήθειες αυτά που σχολιάζει ο Bradbury, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο όπως επίσης συμφωνώ και με την αίσθηση σου σχετικά με την τύχη του "χάρτινου" στο μέλλον.

Και με την ευκαιρία, μιας και δεν έχει τύχει να σχολιάσω κάτι εδώ ως τώρα, τα ταπεινά μου συγχαρητήρια για τις παρουσιάσεις στο παρών ιστολόγιο, είναι φοβερές!

Sue G. είπε...

Ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου λόγια, Read for a Life. Αν και το σχόλιο ειπώθηκε (πιθανότατα) πριν από καιρό, παραμένει αληθινό και για έναν ακόμη λόγο - το χαρτί μπορεί να μεταφέρει τις προσωπικές σου στιγμές (δυο-τρεις σταγόνες καφέ, μία τσαλακωμένη σελίδα, ένας ξεχασμένος σελιδοδείκτης, κ.λπ.) σχεδόν αναλίωτες στο μέλλον. Με τους e-αναγνώστες και τα e-βιβλία αυτό δεν συμβαίνει. Ιδανική συνθήκη, η συνύπαρξη.

Καλό βράδυ.