Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014














Λι



"Χαμηλή καταχνιά σκέπαζε τις δύο πολιτείες που εμάς δεν μας εμπόδιζε να βλέπουμε τα παρδαλά φώτα που δε σβήνουνε μέρα νύχτα. Καθόμουνα μοναχός στην τραπεζαρία. Τότε ήρθε στην πόρτα. Το φορτηγίσιο σκαλοπάτι ψηλό για να προστατεύει από τα κύματα, την έκρυβε από τη μέση και κάτω. Με κοιτούσε κατάματα. Πάνω στη φτενή κι αδύνατη πλάτη, σ' ένα μαντήλι που οι δύο άκρες του δένονταν κόμπο κάτω απ' το λαιμό της και οι δύο άλλες στη μέση της, βρισκόταν ένα μικρό κινεζάκι ίσαμε έξι μηνών. Έπαιζε  με τη στριφτή πλεξίδα της. Της είπα να μπει. Δρασκέλισε το σκαλοπάτι με τέχνη και χάρη χωρίς να κρατηθεί πουθενά. Φορούσε μια πάνινη μπλούζα κι ένα στενό μαύρο παντελόνι. Στο χέρι κρατούσε ένα μεγάλο ψάθινο καπέλο μπαμπού. Σενιάρισε με μια κίνηση των ώμων το μωρό στην πλάτη της. Έδειχνε ίσαμε οχτώ χρονώ. Το μουτράκι της ήταν άσχημο μα δεν χόρταινες να βλέπεις τα μάτια της, που χόρευαν αδιάκοπα.
- Τι θέλεις, ρώτησα. 
- Να σε δουλέψω όσο μείνετε, μου απάντησε με χελιδονίσια εγγλέζικα."

Έτσι ξεκινά η γνωριμία ενός ναυτικού με ένα ζητιανάκι που εξελίσσεται σε μια συγκινητική ιστορία φιλίας και πατρικής αγάπης. Η ιστορία της Κινεζούλας Λι (Άγρα, 2010) είναι ένα από τα ελάχιστα πεζά που έγραψε ο Νίκος Καββαδίας και εκτείνεται σε μόνο 51 σελίδες μικρού μεγέθους. 

Θα μπορούσε να είναι ένα όμορφο παραμύθι - η ατμόσφαιρα του αγκυροβολημένου καραβιού και του λιμανιού, η ζωή του κοριτσιού στο Σαμπάν (πλωτή κατοικία) και η βόλτα τους στην μεγαλούπολη, ο εθιμικός τρόπος ζωής και οι νοοτροπίες των Κινέζων, η αντισυμβατικότητα, η ευγένεια και η φαντασία της Λι, αναδύονται τόσο έντονα, σαν παραμυθική μυθοπλασία που θα έλεγε κι ο Aleksandr Grin.

Η γραφή του Καββαδία είναι όμως βιωματική  και πολύ πλούσια σε εμπειρίες κι αυτό είναι που κάνει το "φτωχό" πεζογραφικό του έργο ιδιαίτερα ξεχωριστό. Το "Λι" είναι ένα μικρό αφήγημα της ζωής του που το αναπαριστά με μεγάλη αισθαντικότητα και άψογη δημοτική. Η ιδιωματική γλώσσα των ναυτικών δεν βαραίνει το κείμενο που, αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς από έναν ποιητή, είναι απολύτως λιτό και ισορροπημένο.  

Precious.






Σημείωση: Το βιβλίο κοσμείται από το ιδεόγραμμα του ονόματος Λι, που εμφανίζεται στο εξώφυλλο και στο εσωτερικό του βιβλίου σε διάφορες παραλλαγές και το οποίο καλλιγραφήθηκε από τον Κινέζο ηθοποιό και ζωγράφο Tielin Zhang για την συγκεκριμένη έκδοση. Στην φωτογραφία, μαριονέτα του φημισμένου Michael Meschke.

Δεν υπάρχουν σχόλια: