Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010





Σταδιακή εισαγωγή 
στο πνεύμα των Χριστουγέννων


από το σάιτ της Γκάρντιαν. Σύγχρονοι διακεκριμένοι συγγραφείς, όπως ο Τζόναθαν Φρέιζεν, η Μάργκαρετ Ντραμπλ, ο Τζούλιαν Μπαρνς και η Έλεν Σίμπσον, διαβάζουν ένα αγαπημένο τους  διήγημα από άλλον διάσημο συγγραφέα και στη μικρή συνέντευξη που ακολουθεί εξηγούν στην συντάκτρια της στήλης τον λόγο που  το επέλεξαν ο οποίος, απ' ότι καταλαβαίνετε, δεν έχει να κάνει με χριστουγεννιάτικα αντικείμενα και στολισμούς. 

Μέχρι τώρα έχουν ήδη ανέβει σε ποντ-καστ: 
11/12 - ο Μπιλ Πούλμαν να διαβάζει το "The Beauties"  του Αντόν Τσέχωφ (εδώ), 
12/12 - ο Ουίλλιαμ Μπόιντ  να διαβάζει το "My Dream to Fly to Wake Island" του Τζ. Ντ. Μπάλλαρντ (εδώ), 
13/12 - η Άνν Ένράιτ να διαβάζει το "Fat"  του Ρέημοντ Κάρβερ (εδώ), 
14/12 - ο Κολμ Τόιμπιν να διαβάζει το "Music at Annahuliοn" του  Γιουτζίν ΜακΆμπι (εδώ),  και σήμερα 15/12 η Μάργκαρετ Ντραμπλ διάβασε το "The Doll's House" της Κάθριν Μάνσφιλντ (εδώ).

Πιθανόν να σκεφτείτε πως δεν είναι εύκολο για όλους να παρακολουθήσουν την ακρόαση μιας ιστορίας μιας και είναι στα αγγλικά - μπορείτε, λοιπόν, παράλληλα να τη διαβάζετε από όσα λινκ μπόρεσα να βρω και παραθέτω πιο πάνω. Ακόμη, όμως, κι αν έχετε δυσκολίες, μην πτοηθείτε. Ακούστε την διακύμανση της έντασης, του ρυθμού, του χρώματος της φωνής του αναγνώστη. Ή, στην περίπτωση που δεν ξέρετε την γλώσσα, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για τους συγγραφείς (και αυτούς που διαβάζουν κι εκείνους στους οποίους ανήκουν τα διηγήματα) και το έργο τους. Εκείνοι δε, που διαθέτουν περισσότερη όρεξη και χρόνο μπορούν να κάνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένα διαφορετικό διάλειμμα, μια ξεχωριστή παρένθεση μισής ώρας (τόσο περίπου διαρκεί το κάθε ποντ-καστ) στην πεζή καθημερινότητα.

Το ανέβασμα των ποντ-καστς είναι καθημερινό, ξεκίνησε στις 11 Δεκέμβρη και θα διαρκέσει για 12 ημέρες συνεπώς υπάρχει αρκετή τροφή για γνώση και σκέψη. Και αρκετές παρενθέσεις για να ανοίξετε. 



Σημείωση: Διαβάστε όλο το πρόγραμμα των αναγνώσεων εδώ

Update:  Δεν μπόρεσα να βρω παρά μόνο μερικά από τα διηγήματα των ποντ-καστς  κι  αυτά είναι τα εξής: 
18/12 - ο Τζούλιαν Μπάρνς διαβάζει το "Ηomage to Switzerland" του Έρνεστ Χέμινγκγουέι  (σελ.292) (και το ακούτε εδώ), 
20/12 - η Έλεν Ντάνμορ διαβάζει το "My Oedipus Complex" του Φράνκ Ο΄Κόννορ (εδώ), 
21/12 - η Άλι Σμιθ διαβάζει το "Conversation With My Father" της Γκρέις Πέιλι (εδώ).

7 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Εξαιρετική η ιδέα της Γκάρντιαν!
Να σαι καλά που το ανέβασες.
Αρχίζω με τον Τσέχοφ.
Έχοντας ανοιχτό το κείμενο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την αφήγηση
και να διαβάζει συγχρόνως...εμένα τουλάχιστον με διευκολύνει.

Σε ευχαριστώ

Unknown είπε...

Θεατρική προσέγγιση σε ανάγνωση δεν έχω ξανακάνει. Θα το επιχειρήσω.
Πρωτότυπη ιδέα.

Καλό σου βράδυ

Sue G. είπε...

Χαίρομαι που η παράλληλη ανάγνωση είναι τόσο βολική γιατί έχω σκοπό να βρω και να βάλω λινκς και για τα άλλα διηγήματα.

Καλή αναγνωσο-ακρόαση, Τσαλαπετεινέ!




Δεν είναι ακριβώς θεατρική προσέγγιση, meggie. Υπάρχει θεατρικότητα στην ανάγνωση αλλά πρόκειται μόνο για την φωνητική αναπαράσταση (!) κάποιων κειμένων. Να τις ακούσεις, είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσουν.

Καληνύχτα!

lemon είπε...

Μήπως θα μπορούσες να βάλεις το λινκ για ένα από τα κείμενα, ώστε να δω που βρίσκεις το κείμενο (για να συνοδεύσει την ακρόαση)?
Ευχαριστώ πολύ :)

Sue G. είπε...

Καλωσήλθες lemon,
στο κείμενο της ανάρτησης, έχω βάλει δύο λινκς: το "The Beauties" του Αντόν Τσέχωφ και το "The Doll's House" της Κάθριν Μάνσφιλντ. Κάνε κλικ πάνω στις αντίστοιχες λέξεις με το έντονο χρώμα και θα σε βγάλουν κατευθείαν στα κείμενα. Εάν αναφέρεσαι στις πηγές από τις οποίες τα άντλησα, το πρώτο είναι από το http://www.ibiblio.org και το δεύτερο από το http://www.lamaquinadeltiempo.com (το οποίο είναι στα ισπανικά και το βρήκα κατά λάθος!). Για το "Fat" του Ρέημοντ Κάρβερ έχω βάλει την περίληψη της ιστορίας - μόνο αυτή βρήκα δυστυχώς στο http://litmed.med.nyu.edu.

Για τα υπόλοιπα κείμενα των ποντ-καστς το ψάχνω ακόμη γιατί δεν βρίσκω κάτι ολοκληρωμένο - μόνο συνόψεις και κριτικές. Μόλις βρω οτιδήποτε θα το αναρτήσω.

Ελπίζω να κατάλαβα σωστά πως αυτό θέλεις. Αν όχι, πες μου ή γράψε μου στο mail: bookworm-sue@in.gr

Καληνύχτα!

lemon είπε...

Ευχαριστώ πολύ, ναι αυτό εννοούσα.
Δεν σκέφτηκα ότι μπορώ να ψάξω αλλού κι έψαχνα στο site της guardian, μαζί με την αφήγηση να υπάρχει λινκ που σου δίνει και το κείμενο, και δεν το έβρισκα!
Ευχαριστώ :)

Sue G. είπε...

My pleasure!