Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016











Bond V Maigret




"Το 1964, μετά από ένα πρωτάθλημα γκολφ, ο Ίαν Φλέμινγκ συνάντησε τον Ζωρζ Σιμενόν στον πύργο του Εσαντάν, το σπίτι του κοντά στη Λωζάνη. (...) Η μαύρη κούρσα του Φλέμινγκ, ένα χαμηλό Avanti με δερμάτινα καθίσματα, κόκκινα γράμματα στα καντράν πάνω στο ταμπλώ και τελική ταχύτητα 220 μίλια την ώρα, δεν έχει πολλή ώρα που έφτασε στον παλιό πύργο του Εσαντάν έξω από τη Λωζάνη.

 
  
Η συζήτηση γίνεται στο γραφείο του Σιμενόν. Τα οξυκόρυφα παράθυρα του πύργου βλέπουν σε ένα ήσυχο πάρκο· οι λευκοί τοίχοι είναι αραιά διακοσμημένοι  με λίγες οικογενειακές φωτογραφίες και έναν πίνακα του Fernand Léger. Ο Σιμενόν, σε καλή φόρμα στα εξήντα του, κάθεται αναπαυτικά πίσω από το γραφείο φορώντας άσπρο μεταξωτό πουκάμισο, ανοιχτό στο λαιμό, και φανελένιο παντελόνι. Ο πενηνταπεντάχρονος Φλέμινγκ, φροντισμένα ατημέλητος, φορά ένα τσαλακωμένο γρκίζο αθλητικό πουκάμισο και μαύρη μάλλιν ζακέτα· μοιάζει με τον Μποντ σε διακοπές. Σκαρφαλωμένη σ' ένα ψηλό σκαμπώ είναι η Ντενίζ, η Γαλλοκαναδή σύζυγος του Σιμενόν."


Το πιο πάνω απόσπασμα είναι η εισαγωγή του "ΜΠΟΝΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΙΓΚΡΕ" - Μία συζήτηση (μτφ. Μαρίας Αγγελίδου - Άγρα, 2015 - σειρά 'Άτακτος Λαγός') - ενός μικρού σε σχήμα και ολιγοσέλιδου βιβλίου που περιέχει την φιλική συζήτηση των δύο δημοφιλών συγγραφέων για θέματα που αφορούν τα βιβλία τους, την κινηματογραφική μεταφορά τους, την συγγραφική και εκδοτική διαδικασία, την λογοτεχνική κριτική, τις γυναίκες, την τέχνη, τον χρόνο.  

Πραγματική απόλαυση να διαβάζεις τον τόσο  λιγόλογο, μη-βαρύγδουπο τρόπο με τον οποίο οι δύο συγγραφείς μιλούν για τα όσα πολλά είναι εντέλει η ζωή τους.








Σημειώσεις: Ο Άγγλος δημοσιογράφος Gordon Young κανόνισε τη συνάντηση και μαγνητοφώνησε τη συζήτηση των δύο συγγραφέων, η οποία πρωτοδημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό ένθετο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. Στα ελληνικά, η συνέντευξη τούτη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Άγρα το 2011 ως ευχετήριο βιβλίδιο εκτός εμπορίου για τους φίλους και τους συνεργάτες του εκδοτικού οίκου. // Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: